Kronikkeksempler

På denne sida legger jeg ut et lite utvalg gode kronikker.

Eksempel på forskningsformidling: 

Dag Undlien: 

Livets bok som app del 1 

Livets bok som app del2

Denne har jeg tatt med både fordi den forteller lett og informativt om et viktig tema, og fordi den er presentert med bokstavelig talt en egen vri. Det går an å tenke utenfor boksen! Spesiell ros til illustratøren Ane Hem.

Om forskningsformidling: 

Anne Kielland: Forskningsformidling er ikke lett. 

En humoristisk framstilling av hvordan man skal tolke statistikk. Den forholder seg fritt til standardløsningen jeg har anbefalt. Det er en ekstra grunn til å anbefale den. Kronikker kan skrives på mange måter.

Her er lenker til to av Willy Pedersens kronikker.

Begge er publisert i Aftenposten: 

Hasj er farlig

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article1950497.ece

Bør du lære trettenåringen å drikke?

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article902029.ece

Pedersen utvikler sine standpunkter kontinuerlig. Han har endret holdning til hasj, og går nå inn for liberalisering, fordi kriminaliseringen skaper større problemer enn stoffet selv. 

Han hevder at det er dårlig forbindelsen mellom forskning om narkotika og narkotikapolitikken. Det har han skrevet en glimrende kronikk om:

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Alkohol--vrt-farligste-rusmiddel-6713539.html

Dette ble mye om narkotikapolitikk. Årsaken er ikke rusmiddelfiksering. Jeg anbefaler tekstene fordi de er  forbilledlig skrevet, samtidig som de handler om noe viktig. 

Om presseetikk og forlagsetikk:

Hvis du vil ha andre impulser, kan du lese  Paul Bjerkes kronikk om behovet for en egen forlagsetikk, Unntak fra folkeskikken.   (Jeg har spurt om lov til å kommentere den). Her er adressen til originalen i Aftenposten:

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article2792120.ece 

Tekstene er lagt ut til personlig bruk, og kan ikke mangfoldiggjøres uten tillatelse. Alle rettigheter tilhører forfatteren.