Tur over Barlindåsen i Lillomarka

Tur over Barlindåsen i Lillomarka

    Stacks Image 17

Barlindåsen


Til samleside for turforslag

NB! I april 2024 kom min nyeste bok Veiviser for Lillomarka. Den inneholder 40 korte og lange turer i hele Lillomarka. Du finner den her.

Barlindåsen er det fineste utsiktspunktet i Lillomarka. Brennberget nord for Sinober og Granberget rett øst for Barlindåsen er høyere. Men ingen ting slår utsikten fra Barlindåsen! Åsen ligger helt ut mot kanten av Maridalen, og skogen nedenfor toppen er hogd ut. Du ser et vidt panorama over Maridalen, byen og fjorden.

DSC00199
På toppen er det flotte svaberg, Det er et fint sted å raste, diskutere livet med gode venner, eller lese til eksamen (som jeg har sett noen gjøre). På toppen av Barlindåsen kan du gjøre hva du vil, bare du passer på å ta deg god tid. Dette bildet er fra en tur tidlig i mai.

Det er også flere teltplasser (med utsikt!) på toppen av Barlindåsen. Og selvfølgelig et fint sted å ligge i hengekøye
Terrengsyklistene har lagt sin elsk på Barlindåsen. Det er lett å sykle opp langs åsryggen fra sør, det vil si Sandermosen eller Kjelsås.

IMG_0475
På nordsida er det bratt, og stien går over spektakulære svaberg. De dristigste syklistene kjører ned her i god fart. Det anbefales ikke for uerfarne.
Barlindåsen er rett og slett et av de fineste turmålene i Lillomarka, så turen hit er en av de første man bør ta hvis man ønsker å bli kjent i denne delen av marka.
Det enkleste er å ta Gjøvikbanen til Snippen og følge stien opp. Det skal vi gjøre i dette turforslaget. Målet er som alltid å gå mest mulig på sti, og helst reise kollektivt.
På hjemveien kan du velge mellom flere stier som fører deg til Nittedal, Groruddalen, Solemskogen eller Kjelsås. Turen fra Snippen til Kjelsås er ca 8 km. Beregn god tid på turen.
Toget til Snippen tar 18 minutter fra Oslo S. Fra Kjelsås tar det 5 minutter. Du betaler lokaltakst, og går av toget midt i skogen!

IMG_0924
Gå ned bakken og gjennom tunellen. Gjennom tunellen renner Mobekken, som kommer fra Movann. Det opprinnelige bekkeløpet ble tettet da de lagde fyllinga for toget, og så sprengte de tunell for både bekken og veien. En portal til eventyret, både for både barn og voksne. På den andre siden av tunellen ligger en beverdam som er i ferd med å forfalle. Beveren har flyttet en kilometer opp i bekken.

Ta veien til høyre, over bekken. Rett etterpå går du inn den første store stien på høyre hånd. Den slynger seg opp bakken i en fint oppbygd trasé. Dette er en gammel hestevei, et flott kulturminne. Du kan selvfølgelig velge den kjedelige standardløsningen og gå grusveien rett opp. Da tar du til høyre i første veikryss.

Til Barlindåsen
Jeg har tegnet inn stien med rød, stiplet linje. Ingen av stiene over Barlindåsen er blåmerket. Kartutsnittene er hentet fra UT.no

IMG_0928
Etter en snau kilometer kommer du til grusveien som går ned til jernbanelinja og Sandermosen. På den andre siden av veien går stien opp til Barlindåsen. Hvis du har gått grusveien finner du stien hundre meter etter at du har tatt til høyre i krysset, akkurat på toppen av den lille bakken.
Turen opp er forholdsvis bratt, men stien er lett å følge.

IMG_0485
Barlindåsen er en smal og bratt egg, som ville vært svimlende hvis den ikke lå i skogen. Fjellet er hardt og blankskurt. Stien går på flotte svaberg.
I den skrinne jorda vokser det flott furuskog, og vi ser snart ned på toppen av trærne vi passerer.

IMG_0487
Svabergene er som skulpturer.

IMG_0469
De fleste av bildene er fra en tur i juni 2021. Da hadde jeg følge med Mohammad Abdur Razzaq. Han er en ivrig turgjenger, og skriver en flott blogg hvor også denne turen er beskrevet.

IMG_0465
Vi hadde en hyggelig time på toppen, hvor vi delte frukt og betraktninger over livet.

IMG_0478
På toppen av Barlindåsen er det fantastisk utsikt over Maridalen, Tryvannsåsen og Oslofjorden.

Stien på sørsida av Barlindåsen er bred og lett å gå, for her er det mye folk og mange syklister.
I sørenden av åsen krysser du stien som går fra Sandermosen til Lilloseter. Her kan du velge flere alternativer. Velg sti etter hvor du vil ende: Nittedal, Groruddalen, Solemskogen eller Kjelsås. For å skjønne rådene som kommer nå er det lurt å ta en titt på kartet.

Ned fra Barlindåsen
Følger du blåstien til høyre (vestover, retningene jeg angir forutsetter at du kommer fra nord) kommer du rett til Sandermosen stasjon. Selve stien er fin, men turen er kort. Hvis du ikke har bil på Sandermosen må du følge grusveien til Kjelsås. Et kjedelig alternativ.
Tar du blåstien til venstre (østover), mot Lilloseter, krysser du den trange, eksotiske Styggedalen og den fine, åpne åsen som kalles Fugleleiken.

Ned i StyggedalenDSC00227
Her er den bratte stien ned i Styggedalen. Etter å passert åsen Fugleleiken treffer du den blåmerkete stien som går til Kjelsås eller Solemskogen. Det er en fin tur i åpent skoglandskap.
Følger du blåstien enda lenger østover krysser du en bratt dal til.

Helge Magne Grytebekken foto Eiler IMG_4137
Dette er Grytedalen, som er kjerneområdet i Lillomarka Naturreservat. Her vandrer du i stor gammelskog. Når du har kommet opp lia fra Grytedalen kan du velge å gå sørover og passere Grisputten, og få en fantastisk tur gjennom flere partier med gammelskog. Du kan se noen bilder her. Det er heller ikke dumt å gå videre østover til Lilloseter.

La oss nå gå tilbake til utgangspunktet (altså stikrysset) og presentere det tredje alternativet: vi krysser den blåmerkete stien, og fortsetter rett fram på umerkete stier.
Se på kartet.

Syklistene har laget en stor og bred sti det er lett å følge. Følger du syklistenes brede vei, som snart begynner å skrå markant nedover i lia mot Maridalen, kommer du ned til grusveien midt mellom Sandermosen og Kjelsås. Hvis du heller vil holde deg høyere opp i terrenget må du velger stiene som tar litt til venstre, når du har passert noen klopper, åskammen har flatet ut og terrenget begynner å helle mot vest. Da holder du høyden, og ender der den gjengrodde veien fra Karussputten møter bekken fra Styggedalen. Den blåmerkete stien fra Sinober og Granberget følger veien akkurat her. Her er det et stidele hvor du kan velge mellom to blåmerkete stier. En blåsti går langs veien før den tar av til Store Gryta og Solemskogen. En annen blåsti går til Kjelsås.
Herfra må du velge din egen vei.

Du kan selvfølgelig gå turen motsatt vei, fra Kjelsås eller Solemskogen, eller parkere bilen på Sandermosen. Har du god tid, kan du gå til Barlindåsen tur/retur fra ethvert punkt sør for Lillomarka.
God tur!
Til samleside for turforslag

Turforslaget ble lagt ut i august 2021


Tur over Barlindåsen i Lillomarka