Archives for August 2020 | Blogg | Magne Lindholms hjemmeside

Magne Lindholms hjemmeside

August 2020

Overvåkningskapitalismen

Jeg har anmeldt Shoshana Zuboffs bok
The Age of Surveillance Capitalism: The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power
I Norsk Mediehistorisk tidsskrift.

Les anmeldelsen her

Boka er for lengst utropt til en klassiker, og umulig å komme forbi hvis man vil forstå maktforhold og politikk i vår tids digitale samfunn. Boka følger særlig Googles utvikling fra selskapet måtte se seg om etter nye inntekter etter at com-bobla sprakk i 2001, og falt ned på at de skulle selge annonser. Google oppdaget at de kunne tjene store penger på å analysere digital overskuddsinformasjon ved hjelp av kunstig intelligens. Digital overskuddsinformasjon er de opplysningene vi legger igjen etter oss hver gang vi gjør noe på Internett, eller i hjemmet (med smarthøyttaler og smart-TV) eller på veien (når vi bruker Google Maps).

I dag er personopplysninger vanlig handelsvare.

Gjennom overvåking av vår digitale adferd endret Google Internett fra det man trodde skulle bli et fritt, åpent torg hvor alle kunne møtes på like fot, til en gigantisk overvåkningsmaskin der en håndfull store selskaper forsøker å kontrollere alt vi gjør, ved å analysere tidligere adferd og selge redskaper som skal forutse og styre våre framtidige handlinger.

Det er denne overvåkinga som er grunnlaget for Googles, Facebooks, Amazons, Microsofts og Apples verdensomspennende makt, -og deres kinesiske tvillinger.

Zuboffs bok er ganske tjukk, men hennes analyser bør alle kjenne. Det kan være en fordel å begynne med en anmeldelse to. Den får du her!