2008.05.25 Kritiser andre aviser

Mer mediedebatt

Dette lille innlegget sto opprinnelig publisert i en nettdebatt i Aftenposten.no, Redaksjonen kortet det litt ned (med min tillatelse) og trykket det i spalten Leserforum 25. 05. 2008.  

Det er en kommentar til Åmås' kommentar Mediene må være åpne om seg selv 18. 05. 2008. Denne artikkelen førte til flere kommentarer. 

Min kommentar pådro seg Per Egil Hegges vrede, og han hadde et innlegget Journalistenes lærere 1. 06. 2008. 


Noen angriper journalistutdanningene, som jeg har god kjennskap til. Det er helt sikkert mye galt ved dem, men det er ikke riktig hvis noen tror at det er journalistlærerne som står bak tabloidiseringen og ensrettingen av mediene.

MAGNE LINDHOLM

Først publisert: 25.05.08 | Oppdatert: 26.05.08 kl. 13:37


 

Advarer mot ensretting.

Tvert imot blir det advart sterkt mot denne utviklingen i nesten all undervisning. I tillegg er de fleste studentene både samfunnskritiske og godt orienterte. Journaliststudentenes seriøsitet synker dramatisk med én gang de kommer ut i jobb. Det må nok redaktørene ta ansvaret for

Dessuten er det altfor mye snakk om "journalistene" her. Man skulle tro de var frie individer som skrev det de selv mente. Det er det nok bare redaktørene og noen få elitejournalister som får lov til å gjøre. Bare seniorer får lov til å skrive kommentarer. De som mener at norske medier er useriøse og løgnaktige fordi de fleste journalister er liberale eller venstreorienterte, tar grundig feil. Det er ingen som er mer fortvilet over useriøs presse enn venstrefløyen.

Det er mye provinsiell journalistikk med dårlig informasjonsverdi i Norge. Knut Olav Åmås peker på en viktig årsak: Det er for lite åpen selvkritikk. Journalistene har bygd opp en antiintellektuell korpsånd som de forveksler med profesjonalisme. I tillegg har pressen ekstremt høye inntjeningskrav, og det slår inn i alle prioriteringer. Det ser vi ikke minst i Aftenposten, som slett ikke er det seriøsitetens fyrtårn som avisen later som om den er. Hvis man presenterte VG med Aftenpostens layout, og tok vekk noen pupper og kjendiser, ville ingen sett forskjell.

Sammen med konfliktskyheten og navlebeskuelsen, fører kommersialiseringen til at norsk presse holder et kollektivt lavmål. Det man først og fremst trenger, er at avisene og TV-kanalene ble mer ulike. Derfor synes jeg Åmås skal begynne forbedringen med én gang. Han kan for eksempel begynne å kritisere noen andre aviser i egne spalter. Begynn gjerne med VG eller noen i Media Norge-systemet. Da vil ingen mistenke ham for å gå eiernes ærend.

Tekstene er lagt ut til personlig bruk, og kan ikke mangfoldiggjøres uten tillatelse. Alle rettigheter tilhører forfatteren.