2013.07.27 Politikk uten logikk | Magne Lindholms hjemmeside

Magne Lindholms hjemmeside

2013.07.27 Politikk uten logikk

Klassekampen "I dag" 27.07. 2013

Jon Hustad blir ofte kalt lederen av Facebook-Høyre. Det treffer dårlig. Journalisten i Dag og Tid er en gammaldags venstremann fra Vestlandet. Det eneste moderne med ham er at han interesserer seg for tall, og leser både økonomisk teori og OECD-rapporter. Dessuten kan han regne, og offentliggjør det han regner ut. Her skiller han seg fra andre norske journalister.
I vår brukte Hustad denne metoden til å analysere norske partiprogrammer. Analysene ble publisert i Dag og Tid, og siden utgitt i den lille pamfletten Partiguiden. Her får partilederne svare på kritikken i tillegg. Det er blitt en av årets mest underholdende og skremmende bøker.

Alle vet at partiprogrammer er fulle av floskler, så de hopper Hustad over. Han leter i stedet etter logikk og sammenheng i programmene, med vekt på områdene økonomi, energi og miljø. Resultatet av undersøkelsen er at det ikke finnes noen logisk sammenheng. Norske partier skriver programmer slik småbarn lager ønskelister. Hvert forslag er løst hektet på det forrige. Der man kan skimte en sammenheng, går den som regel ut på at forslagene slår hverandre i hjel. Dette skjer når et tiltak har en ubehagelig virkning som må motvirkes, eller fordi partiet rett og slett ikke forstår hva det uttaler seg om. Det siste er regelen i miljø-og energipolitikken.

Hustad legger ikke skjul på sine egne meninger, men han kritiserer ikke partiene for å være uenige med ham. I stedet får han fram et strukturproblem: samtlige norske partier ser ut til å leve i en verden der det ikke er noen sammenheng mellom årsak og virkning. Det betyr at partiprogrammene må regnes til den fantastiske litteraturen. Partiguiden blir dermed et tragikomisk bidrag til årets norske litteraturkritikk.
Mange vil mene at norsk politikk umulig kan være så ille. Den innvendingen faller når man leser partienes tilsvar. De er et utrolig knippe tanketomme tåkedotter, som viser at partilederne ikke skjønner hva Hustad skriver. På den måten bekrefter de at han har rett.

I dag er det mange som hevder at politikerne lyver. Partiguiden viser at en slik påstand er helt grunnløs. Norske politikere drømmer. Partiene opptrer som om årsaksloven er opphevet, mens problemer løses med oljepenger. Moralsk sett er det absolutt å foretrekke. I praksis kan resultatet bli riktig ille.