Skilpaddejegerne

Magne Lindholms hjemmeside

2010.04.19 Skilpaddejegerne


Klassekampen " I dag" 19.04.2010
En historie forteller om en indisk guru som fortalte om jordas plass i universet : ”Jorda er ei skive som hviler på ryggen til en elefant. Elefanten står på ryggen til ei stor skilpadde.” Da tilhørerne spurte hva skilpadda sto på, svarte han: ” Den står også på ei skilpadde”. Da de lurte på hva den sto på, svarte han irritert: ” Dere må da skjønne at det er skilpadder helt til bunns”!

Historien har uklart opphav, og kan neppe brukes til å forstå hinduismen. Men den kan kanskje forklare litt av engasjementet Harald Eias hjernevaskprogrammer har skapt.

Programserien er lansert som forskningsjournalistikk, men tilhører heller en religiøs tradisjon. Religiøse temaer alltid de mest populære, og vekker voldsomt engasjement.

Eias spørsmål er eksistensielle: Hvor kommer intelligens fra? Hva er voldens opphav? Hva er rase? Slikt har man tradisjonelt vendt seg til religionen for å få svar på. Da formuleres de litt annerledes: Hva er sjelen? Hva med det ondes problem? Hvordan møte den fremmede? I tillegg kontrollerer religionen kjønnslivet. Tro mot dette handler tre av sju programmer om sex.

Det er selvfølgelig et framskritt at Eia stiller spørsmålene til vitenskapen, og ikke til prester som bader i overtro. Men serien er påfallende trofast mot den religiøse tradisjonen, for den er bygd opp som en rekke bekjennelser.

Rollene er klare: Eia er frafallen norsk sosiolog. Som nyomvendte flest vil han henge ut sine tidligere trosfeller. De er et lett bytte for hans private inkvisisjon, og leverer nok av dumme uttalelser til å tilfredsstille TV-mediets krav om friske sitater. Med mobilen full av tåpeligheter legger Eia ut på en reise til det forjettede land. Der sitter han ved vismennenes føtter, og mottar deres forklaringer med smil og nikk. Mest lydhør er han under evolusjonspsykologenes kateter, for de forteller vår tids nye skapelsesmyter i hendig TV-format.

Det mest slående ved serien er at den bærer en drøm om å finne fast grunn under vår stadig skiftende livsform. Den er et samlet angrep på en filosofisk tradisjon som dyrker sosial relativisering. Og mens Eia har arbeidet hardt for å sette seg inn i sin nye tro, kan man ikke si det samme om hans hoiende bande av følgesvenner, som herjer fritt i nettdebattene. De hetser alle som ikke er enig i at ting alltid har vært slik de selv tror det har vært. Slik må det nemlig være, fordi en programskaper på gjestevisitt har gravd litt i samfunnsforskningens overflate, og avdekket et flott skilpaddeskall.