Kråker

Magne Lindholms hjemmeside

2010.12.14 Kråker


Klassekampen " I dag" 14-12-2010

Når kveldslyset rødmer over Hurumlandet, kommer kråkene.

Som regel hører man lyden først. Det er ingen kra-kra denne gangen. Bare noen diskrete små klunk, som skal holde flokken samlet. Hvis man er heldig og står et sted uten trafikkstøy, kan man høre suset fra hundrevis av vinger.

Hvor de har vært er ikke godt å si. Kråkene samler seg mens de krysser den nedre delen av Groruddalen. Hver flokk teller flere hundre fugler når den sneier ringveien og sikter seg inn mot nattkvarteret i skogen ved Sognsvann.

Om morgenen er trekket mer uryddig. Da trekker kråkene i små grupper, som vingler omkring på jakt etter eventyr, hamburgerbrød og ødelagte søppelposer. Om kvelden er flukten målbevisst. Da vil de bare hjem.

Hva de driver med om dagen er ikke lett å si. Kråka er generalist og kan finne mat overalt. Den betrakter byen med kjennerens blikk, og vet at den er en eneste stor søppelfylling, smurt tynt ut over terrenget. Også kråker setter pris på velstand. Derfor er det ikke bare byens innfødte kråker som samles i skumringslyset. Kråka har alltid trukket ut til kysten om vinteren. Men oljevelstand og kebabasjapper er mer attraktivt enn blåskjell og fiskeslo. Derfor kommer kråkene trekkende til hovedstaden fra utkantstrøk i hele Norden. Noen kommer helt fra Russland. Steder som ikke har råd til å holde seg med like mye delikat søppel.

Kråka er presis, og slutter på jobb når dagslyset forsvinner. Midtvinters er trafikken i lufta på det høyeste akkurat når den er tettest på bakken. Står man i bakkene ovenfor Sinsenkrysset og ser ut over byen, blir man vitne til en forunderlig parallell trafikk. Grå og trøtte flyr kråkene i flokk, over køen av like grå og trøtte mennesker som stanger hjemover fra dagens dont.

Få fugler er så upoetiske som kråka. Den er verken liten eller pen. Når du ser ei kråke inn i øynene, vet du at den vurderer deg, og venter på at du skal snu ryggen til sånn at den får utrettet det den vil. Kråka bærer ingen gåte. Den liker for mye på oss mennesker.

Helt til du en dag står og ser kråkeflokkene fly mot nattkvarteret, og innser at byen har to befolkninger som lever helt parallelle liv. De som flyr der oppe har en ordnet tilværelse, med boplasser, jobbreise og faste rutiner. De er rundt oss hver dag. Men de lever i en verden som er fullstendig ukjent.