BIs nye boble

Magne Lindholms hjemmeside

2005.08.27 BIs nye boble


BIs nye boble
Klassekampen ”I dag” 27.08. 2005

Bedriftsøkonisk institutt, BI, har bygd seg nytt hus i Nydalen, like ved drømmefabrikkene til NRK, TV2 og Bokklubben. Siden jeg nesten er nabo er jeg nysgjerrig på sånt, og parkerer min beskjedne sykkel på hjørnet. Vel innenfor svingdøra forstår jeg at jeg har entret en boble.

Boblens avgrensing er en stor glasskasse. Inne i den ligger det fire kontorblokker, med to overbygde gater i kors. I gatenes luftkondisjonerte atmosfære kan de unge økonomer promenere, eller nyte en forfriskning på pastellfargete terrasser. Her kan man se og bli sett, med og uten laptop, for det er full Wi-Fi-dekning. Ingen blir sjenert av krøplinger i rullestol, for de filtreres bort av trappene. Bygget har eget kjøpesenter, pluss et stort, gjennomsiktig fitnessenter. Formålet med trening er som kjent å blir sett og beundret. Tar man heisen, føles det som å fly gjennom et utrolig trappesystem, som går Galtworth en høy gang.

Huset er et lite klassesamfunn, der rangen følger etasjene. Studentene bor i kjelleren. De har skap og kantine, men ingen vinduer. I første foreleses det. I andre er det seminarrom. I tredje sitter kontorpersonalet. Over dem sitter lærerne. Så kommer to biblioteketasjer. De forstyrrer systemet med sin demokratiske profil, slik biblioteker har for vane. Sjuende er bokstavelig talt toppen. Her spiser professorene lunsj med sin stab, med utsikt over hele byen. Bare executivestudentene har adgang hit. Dette er forretningsfolk på etterutdanning, som selvfølgelig slipper å menge seg med vanlige studenter.

Det eneste problemet på toppen er at arkitekt Niels Torp har laget enda ett av sine energisløsende glasstak. Det skaper hete om sommeren og varmetap om vinteren. Sånt krever strøm hele året, så vi må nok legge enda flere fosser i rør.

Et godt bygg er uttrykker et forhold til verden. I BI-bygget er budskapet klart: her lever man i et skjermet og rangordnet miljø, hvor man dyrker forestillingen om at verden er under kontroll. Det er faktisk ganske behagelig. Bare røykerne tvinges ut, der de eksponeres for rå luft uten filter.

Det er ikke rart at Norge utruster stadig nye militære innsatsstyrker for å rykke ut mot politisk uro, når man bygger sånne hus for våre kommende samfunnstopper. Her må ingen stå på utsiden og kaste stein. For ikke å snakke om å slå av strømmen.